Derfor vælger flere piger maskuline erhverv

Det har længe været sådan, at man som en tendens kunne se, at der var flest mænd, der tog sig en form for uddannelse, mens det var flest kvinder der tog sig en anden form for uddannelse. Det er for eksempel noget, der gør sig gældende med tømrerfagene, som længe har været domineret af mænd, mens de mere sociale fag såsom sygeplejerske, sosu-assistent og frisør har været domineret af kvinder – og sådan er det til dels også stadig. Dog er der ved at ske en mindre forskydning, der betyder, at der netop er flere og flere kvinder, der vælger de mere maskuline erhverv.

Der brydes med vanerne

Og det er der flere gode grunde til. For det første er der mange kvinder, der ikke længere vil lade samfundet, vaner og ’hvordan-det-plejer-at-være’ bestemme, hvad det er, de skal gøre med deres liv. Derfor vil de også forsøge sig ud i de fag, som længe har været domineret af mænd, og derfor er det heller ikke længere unormalt at se en kvinde med en hammer, i en traktor eller foran en computer, hvor der tastes den ene kode ind efter den anden.

Det er for eksempel noget, der gør sig gældende hos PSC, som laver nogle af verdens bedste skærme af polycarbonat. Her er der nemlig efterhånden blevet behov for det kvindelige.

Behovet for det kvindelige

Og netop behovet for det kvindelige, er også noget, der præger de før så maskuline erhverv. I mange tilfælde er der nemlig blevet et behov for overblik, god kundeservice og det mere kreative, som netop er nogle egenskaber, mange kvinder kan bringe ind i en virksomhed. Det er for eksempel noget, der gør sig gældende i form af de reklamer, der skal laves, hvor det ofte er kvinden, der har det afsluttende ord, når det kommer til det færdige produkt med den perfekte finish.

Styrke er ikke længere nødvendigt

Generelt er kvinder blevet lige så stærke som mænd, og de har mulighed for at gøre det samme – også fordi der er mange hverv, der er blevet ændret, så de kan håndteres af enhver. Netop for at skåne de mange kroppe, der før har arbejdet i alt for hårde og akavede stillinger i for lang tid ad gangen. Derfor er der kommet nogle nye arbejdsprocesser og -metoder til, der gør, at en kvinde også har den styrke i kroppen, der skal bruges til de mere fysiske hverv.

Det gælder også mændene

Tendensen gælder dog ikke kun kvinderne, idet der i dag er mindst lige så mange mænd, der også uddanner sig som sygeplejesker, frisører og inden for andre hverv, der tidligere har været alt-domineret af kvinder. Der er således tale om en sund forskydning, hvor det ikke længere er bestemt, hvad det er, man vil bruge sit liv på, når det kommer til arbejde, hvad end man er mand eller kvinde, og det er nu også at være en stærk kvinde, lige såvel som det er at være en kreativ mand.