Kender du til stress?

Stress er en folkesygdom, og den kan ramme alle. Men fordi det er en psykisk belastningsreaktion, kan det godt være svært at se på et menneske, at han eller hun er stress. Vi har her samlet de mest almindelige spørgsmål omkring stress, så du kan blive klogere på folkesygdommen.

Hvad er stress?

Stress er en naturlig reaktion, hvis du f.eks. er under pres og skal præstere lidt mere end du plejer i en kort periode. Stress kan dog føre til en alvorlig sygdom, hvis det står på i længere tid. Når du er under pres, udskiller din krop nemlig stresshormoner, som giver ekstra kræfter. Det fungerer fint i korte perioder, men din krop skal kunne restituere bagefter – og det kan kroppen ikke, hvis den konstant er i overflad af stresshormoner og dermed hele tiden er i alarmberedskab.

Hvad er symptomer på stress?

De første tegn på stress er blandt andet søvnløse nætter og bøvl med både hukommelse og koncentration. Derudover vil du opleve at dit energiniveau er helt i bund og du har en kort lunte. Du mister din humor og lysten til at være sammen med andre mennesker. Kroppen kan desuden reagere på stress med galoperende hjerte, trykken for brystet, hovedpine og træthed.

Hvis du oplever disse symptomer, er det dog ikke sikkert, at der er tale om stress. Det er derfor en god idé at gå til din praktiserende læge, hvis du mistænker at dine symptomer kan være stress.

Hvad kan du gøre for at komme af med stress?

Stress er ikke noget, man slipper af med igen, men man lærer at leve med det og komme ovenpå igen. Det er dog i langt de fleste tilfælde ikke noget, man kan gøre helt selv. Det er derfor vigtigt, at man får sat gang i et behandlingsforløb hurtigst muligt. Det kan f.eks. være ved en psykolog, som bruger en blanding mellem stresscoaching, terapi og hypnose mod stress.