Sådan lever du mere bæredygtigt – ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget

Bæredygtighed

Vi ved det alle sammen godt: Klimaet står over for enorme udfordringer, og der er forsvindende lidt tid at løse dem i. Vi ved også godt, at vi alle burde bidrage til løsningen på en eller anden måde … men derfra bliver det sværere. For hvordan gør man en forskel, når man hverken er statsminister eller præsident? Når man bare har sig selv og sine egne valg at gøre godt med? Det kan virke helt håbløst, og intet er mere demotiverende end håbløshed. Her kan det være godt at huske på, at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.

Køb lokalt

Man siger ofte, at forbrugerne stemmer med deres pengepung, og netop dit forbrug er et godt sted at starte, hvis du vil leve mere bæredygtigt. Det betyder mere, end du tror, at du foretager bevidste valg, når du køber noget. Et godt, bæredygtigt valg er at købe lokalt producerede varer – altså varer, der ikke er blevet fragtet fra den anden side af verden for at ende i din indkøbskurv. Selv små valg gør en forskel i længden. Hvis du f.eks. skal holde fest eller blot en hyggelig komsammen, forhandler en webshop som ogskaal.dk masser af danskproduceret spiritus, hvor der i produktionen af disse er fokus på bæredygtighed. Det kan også være, at du har en lokal specialbutik, som kan hjælpe dig her. Der er flere muligheder, men prøv at finde steder, hvor produkterne ikke skal fragtens fra andre lande.

På samme måde giver det rigtig god mening at købe frugt og grønt, når det er i sæson. Jordbær smager alligevel bedst om sommeren, og det samme kan siges om et dansk, sprødt æble i september. Måske kan du skifte de kinesiske ris ud med nordiske speltkerner? Eller hvad med at bytte pastaen fra Italien ud med kartofler fra Samsø? Mulighederne for at vælge mere bæredygtigt er mange, når man først får øjnene op for dem.

Tænk langsigtet – køb kvalitet

Det kan være fristende at gå efter den laveste pris, når du shopper, men alt for ofte betyder lavere pris også lavere kvalitet. Lav kvalitet holder ikke lige så længe som høj kvalitet, og pludselig står du med et produkt, der er gået i stykker. Så skal du alligevel til at have pengepungen frem igen. Det er både en dårlig forretning for dig og for klimaet. Så overvej, om det ikke skal være kvaliteten frem for prisen, der er din ledestjerne i forbrugsjunglen.

Selv hvis du får lyst til at udskifte et kvalitetsindkøb med noget nyt, kan din investering i kvalitet betale sig. Kvalitetsprodukter kan nemlig sælges videre som genbrug og på den måde få et nyt liv hos en anden end dig. Eller hvad med selv at købe mere genbrug? Jo mere vi sparer kloden for at producere nye varer, jo bedre.

Bliv bevidst om dit CO2-aftryk

Der er ingen, der siger, at det skal være helt slut med flyveture over Atlanten, eller at al transport skal foregå på cykel fra nu af. Men det kan være en god idé at blive mere bevidst om, hvor meget CO2 dine forskellige vaner udleder. Måske kan nogle af dem skæres ned eller tænkes om? Øhop i Danmark kan være lige så magisk som i det græske øhav. Og aftensmaden kan smage lige så godt uden kød. Dele af dit CO2-aftryk vil muligvis også overraske dig. Streaming er f.eks. meget CO2-tungt. Ved at blive bevidst om dit CO2-regnskab kan du bedre foretage oplyste valg.

Og igen, husk på: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.