Vejen til din teenagepiges hjerte

Mor og datter kan have det tætteste forhold, mens din datter er lille, et bånd hvor du for din datter nærmest er en gudinde på en piedestal, som hun ser op til og spejler sig i. Alt det kan dog med et slag ændre sig, når din elskede datter rammer den berygtede teenager alder.

Pludselig vil hun måske hellere undvære dit selskab, hvor mens hun var lille søgte det konstant. Men dit tætte forhold til din datter, behøver ikke at blive ødelagt at lidt teenage trods, du skal blot erkende at du nu har med en lille dame at gøre. Mange gode tips til det, kan du finde i de næste afsnit.

Fra barn til teenager

De fleste piger rammer puberteten og hermed også den berømte og berygtede teenage fase i 13-års alderen.  Hormonerne pumper rundt i kroppen, de oplever store kropslige ændringer og ser pludselig sig selv mere som en voksen end som et barn. Som mor er det vigtigt, at du kan håndtere begge dele.

For lige så meget som din datter pludselig får brug for råd om fyre, menstruation, bh’er etc., så har hun også stadig brug for et stort kram fra sin mor, når hele verden pludselig falder sammen – i hvert fald i hendes hoved. Tal til hende som en voksen, men giv hende den samme kærlighed, som hun fik gennem hele hendes barndom. I nogle sammenhænge vil hun nemlig altid være din lille pige.

Imødekom hendes interesser

Ofte er den en misforståelse, at man som mor nærmest skal lege veninde med sin datter, for at komme tæt på hende. Du er stadig hendes mor, der skal sætte regler og grænser for hende. Men derfor kan I jo sagtens lave ting sammen, som veninder ville gøre. Tag på shopping, gå en tur, tag på café eller start til en fritidsaktivitet som svømning eller yoga sammen.

Alt sammen noget der vil styrke jeres bånd. Derudover er det vigtigt, at din datter føler hun kan komme til dig med alt, hvad som helst i denne verden, skal hun føle, at hun kan fortælle dig. På den måde undgår du, at hun lyver for dig, og at hun bliver mere og mere fjern og distanceret fra dig.

Prøv at se om du kan guide hende, fremfor at bestemme over hende. Motiver hende samtidig til at stå på egne ben og træffe selvstændige beslutninger, det vil gøre hende til en stærk kvinde senere hen i livet. En teenager bør nemlig ikke pakkes ind i vat, det gør livet alt for overvældende, når man en dag flytter hjemmefra og skal klare sig selv. Lær hende om livet på en kærlig og realistisk måde.