Guide til at komme af med din akne

Er du en af mange, der døjer med akne? Så kan du med fordel læse med her og få nogle ideer til, hvordan du bedst muligt kan slippe af med din akne eller i hvert fald mindske den. Det er meget normalt at døje med akne, og de fleste gennemgår en periode i deres liv med urenheder som bumser og hudorme. Oftest sker det i teenageårene, men det bør også nævnes, at nogle voksne ligeledes døjer med akne. Uanset din alder ved du formentlig, hvor frustrerendes og irriterende det er at døje med akne.

Kort sagt er akne en hudlidelse, som viser sig ved et meget voldsomt og ekstremt udbrud af bumser i ansigtet, på ryggen, brystet eller lignende. Det kan både være røde bumser og gule betændte bumser. Akne skyldes nogle forskellige faktorer. Grunden til at det opstår i teenageårene er blandt andet, at man i den periode gennemgår mange hormonelle svingninger og ændringer. Dog kan akne også skyldes gener, kost og livsstil. Eksempelvis kan du have højere risiko for at blive ramt af akne, hvis en eller begge af dine forældre også har haft det.

Som sagt er akne mere ekstremt end bare at have bumser og hudorme. Det kan typisk være i hele ansigtet, og efterfølgende kan man opleve at få ar på grund af aknen. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har akne eller ej, bør du opsøge din læge. Når du så ved, om du har akne eller ej, kan din læge også hjælpe dig med en eventuel behandling.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor slemt deres akne er, og derfor vil der oftest også være forskellige behandlingsmuligheder. Hvis man er plaget af meget slem akne, kan man vælge at få noget medicin eller nogle stærke hormonnedsættende cremer imod det, men man kan også vælge at investere i en god og sund hudplejeserie. Med hensyn til medicin bør du høre din læge. Du kan dog også med fordel kombinere medicinen med at pleje og rengøre din hud hver dag, da det ligeledes også er rigtigt vigtigt for at mindske forekomsten af urenheder. Faktisk er de fleste cremer eller piller mod akne også med til at udtørre huden, så derfor er det vigtigt, at du samtidig husker at pleje og fugte din hud med noget godt hudpleje.

Du kan vælge at køre en hel hudplejeserie på daglig basis, hvor du så eksempelvis bruger et serum, en ansigtsrens, en dagcreme og lignende. Dog er det vigtigt, at du undgår parfume, farvestoffer og andre farlige ingredienser, da disse på ingen måde vil gavne din hud. Tværtimod kan sådan noget som parfume gøre din akne endnu værre, da det netop går ind og irriterer din hud. Derved trækker talgkirtlerne sig sammen, mens porerne udvider sig, hvorved du også her vil opleve flere hudorme, bumser og lignende.